Blogginnlegg på BPA SKOLEN, 22 oktober 2020

 

Erfaringer fra korona – En bloggserie

22 okt,2020 

I denne serien kan vi dele erfaringer med BPA fra pandemien. Målet er å lære av hverandre og synliggjøre mulighetene i BPA.

 

Team Tommy – Marianne Trydal Skeie

Marianne er arbeidsleder i sønnen Tommys BPA-ordning. De har en egen blogg på www.teamtommy.net


Marianne og sønnen Tommy ute i sola

«Den første tiden når Norge stengte, var en tøff dag for meg som arbeidsleder og pårørende. Her hadde jeg et ansvar for Tommy og hans assistenter og dem i møte med hjemmesykepleien som vi i tillegg var avhengige av. Når en trenger hjelp hele døgnet, er man avhengige av å være tett på andre mennesker.»

Litt om bakgrunnen for BPA-ordningen

Marianne skriver at Tommy ble påkjørt av en bil i april 2001, havnet på gamlehjem og ble flyttet i egen bolig av foreldre i februar 2004. «Da startet vi med BPA, kjempet om flere timer i døgnet, og startet Team Tommy Brukerstyring i 2006 – et enkeltpersons foretak.»

Det betyr at de har valgt å organisere BPA på en måte som ikke er så vanlig i Norge i dag, nemlig at man blir arbeidsgiver for assistentene selv. Kommunen og leverandør er som regel inne i rollen som arbeidsgiver med egne plikter og rutiner. Det er spennende å få høre hvordan Marianne og Tommy har ledet teamet i denne tida.

For meg som arbeidsleder for min sønns team, bestemte meg for at jeg skulle ikke gå inn som assistent, men organisere dette fra min egen bolig.

Smittevernkurs og lederskap

«Korona pandemien var et faktum, og jeg måtte ikke bli syk. Fikk ordnet smittevern kurs til alle assistenter, samtidig som fysioterapeut, skole, jobb og alle aktiviteter stengte, en etter en.»

Teamarbeid og Teams

«Heldigvis har vi et fast team som kunne hjelpe til med rehabiliteringsoppgaver, handle, lage mat og ta oss turer ut. Tommy ble ikke innestengt for seg selv i egen bolig.

En merkelig tid.

Hele teamet hadde jobbet fra høsten -19 med et prosjekt, hvor vi hadde hatt egne samtaler med assistentene, deres jobb og hvor viktig det var med godt teamarbeid og kontinuerlig rehabilitering. Dette kunne vi nå fortsette å jobbe med, men møter ble da på Teams.

Dette gikk veldig bra, selv om vi er glade for å treffe alle assistentene samlet og diskutere ting over en kopp kaffe. Bank i bordet, dette har gått veldig bra og vi er noen positive personer og trekker frem muligheter istedenfor å se på alle forandringer som kom med stengte dører.»

Om assistentenes viktige rolle

Når man jobber med mennesker, er det viktig at assistentene tenker etter hva de gjør i sin fritid av sosiale aktiviteter, for å ikke utsette brukeren og kolleger for smitte. Vi alle måtte ta et ansvar.

Vi hilser til alle, ønsker dere lykke til og med hånden på hjerte si: At det er en fantastisk jobb som gjøres ved å være BPA for et annet menneske. God livskvalitet, mestring og opplevelser!

Takk til Marianne Trydal Skeie som deler erfaringer med oss!

 

Tommy Skeie er 40 år, 10 august.Egen arbeidsleder i sitt eget BPA Team siden 2004. Mor Marianne er daglig leder i Team Tommy. Vi gratulerer med den store dagen :-)

Fantastisk sted å være. Her blir man sett, hørt og forstått...

På Sunnaas Sykehus, juni 2018

Fantastisk å få et nytt opphold her på Nesodden på Sunnaas sykehus med mine assistenter i Team Tommy Brukerstyring.